e-komunikacija

e-komunikacija

Dobrodošli na stranice elektroničke komunikacije sudionika sudskih postupaka sa sudovima.
Elektronička komunikacija je u primjeni na svim trgovačkim, općinskim i županijskim sudovima te na Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.
Na ovim stranicama, ovisno o dodijeljenim pravima, odvjetnici, stečajni upravitelji, javni bilježnici, sudski vještaci, sudski procjenitelji, sudski tumači te fizičke i pravne osobe:
 • šalju podneske i priloge sudu (Moji podnesci)
 • zaprimaju sudska pismena (Moj pretinac)
 • izvršavaju udaljeni uvid u sudske predmete u kojima su punomoćnici stranke u postupku (Moji predmeti)
 • zaprimaju upozorenje kako je nad nekom od stranaka, u predmetima u kojima su punomoćnici, otvoren stečajni postupak (Stečajevi)
Podneske nije moguće kroz ovaj sustav slati u zemljišnoknjižne predmete. Zemljišne knjige imaju zaseban sustav koji nije povezan s e-Komunikacijom. Komunikacija elektroničkim putem sa zemljišnoknjižnim odjelima može se odvijati isključivo putem One-Stop-Shop Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na poveznici https://oss.uredjenazemlja.hr/.
Podneske nije moguće slati u registarske predmete trgovačkih sudova jer se vode u informacijskom sustavu koji ne podržava e-Komunikaciju.
Za prijavu na ovu uslugu i njezino korištenje je potrebno:
 1. imati e-Građani korisnički račun (saznajte više)
 2. prijaviti se na NIAS elektroničkom vjerodajnicom razine 3 ili više
  Lista prihvaćenih vjerodajnica dostupna je na ovoj poveznici.
 3. imati odgovarajući potpisni certifikat
  Ovlašteni izdavatelji potpisnih certifikata u Hrvatskoj su:
  • Financijska agencija (FINA)
  • Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD)
  • MUP, posredno, u vidu izdavanja elektroničke osobne iskaznice (eOI)
 4. biti upisan u interni registar u Ministarstvu pravosuđa i uprave (provedeno kroz informacijski sustav, od strane Ministarstva pravosuđa i uprave).
Tehničke preduvjete za uslugu e-komunikacija osigurava Ministarstvo pravosuđa i uprave. Periode nedostupnosti usluge pogledajte ovdje.
Povijest promjena usluge možete vidjeti ovdje.
Plaćanje sudske pristojbe prije slanja podneska sudu obavlja se preko Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske. Uvjeti naplate javnih davanja u sklopu Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske dostupni su na web stranici https://njd.fina.hr.
Dodatna tehnička pojašnjenja o korištenju ove usluge možete zatražiti na e-mail adresi ekomunikacija@pravosudje.hr.