e-Komunikacija

e-Komunikacija

Korisnike e-Komunikacije koji imaju poteškoća sa potpisivanjem podnesaka koristeći AKD-ovo potpisno rješenje (Certilia ili e-Osobna) kroz samu aplikaciju, upućujemo da iste potpisuju lokalno na računalu koristeći neki od dostupnih alata za potpisivanje pdf dokumenata (npr. Adobe Acrobat reader,...) te ih tako potpisane učitaju i pošalju sudovima.
Zbog interventnih radova na produkcijskoj infrastrukturi u subotu, 24.2.2024.godine , u periodu od 09:00 do 24:00 sati, doći će do otežanog ili onemogućenog pristupa sustavu.
Dobrodošli na stranice elektroničke komunikacije sudionika sudskih postupaka sa sudovima.
Elektronička komunikacija je u primjeni na svim trgovačkim, općinskim, upravnim i županijskim sudovima te na Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske, Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske i Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.
Na ovim stranicama, ovisno o dodijeljenim pravima, odvjetnici, stečajni upravitelji, javni bilježnici, sudski vještaci, sudski procjenitelji, sudski tumači, likvidatori, posebni skrbnici, pravnici iz sindikata i udruga poslodavaca te fizičke i pravne osobe:
 • šalju podneske i priloge sudu (Moji podnesci)
 • zaprimaju sudska pismena (Moj pretinac)
 • izvršavaju udaljeni uvid u sudske predmete u kojima su punomoćnici stranke u postupku (Moji predmeti)
 • zaprimaju upozorenje kako je nad nekom od stranaka, u predmetima u kojima su punomoćnici, otvoren stečajni postupak (Stečajevi)
Podneske nije moguće kroz ovaj sustav slati u zemljišnoknjižne predmete. Zemljišne knjige imaju zaseban sustav koji nije povezan s e-Komunikacijom. Komunikacija elektroničkim putem sa zemljišnoknjižnim odjelima može se odvijati isključivo putem One-Stop-Shop Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na poveznici https://oss.uredjenazemlja.hr/.
Podneske nije moguće slati u registarske predmete trgovačkih sudova jer se vode u informacijskom sustavu koji ne podržava e-Komunikaciju.
Za prijavu na ovu uslugu i njezino korištenje je potrebno:
 1. imati e-Građani korisnički račun (saznajte više)
 2. prijaviti se na NIAS elektroničkom vjerodajnicom značajne (2) ili više razine sigurnosti
  Lista prihvaćenih vjerodajnica dostupna je na ovoj poveznici.
 3. imati odgovarajući potpisni certifikat
  Ovlašteni izdavatelji potpisnih certifikata u Hrvatskoj su:
  • Financijska agencija (FINA)
  • Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD)
  • MUP, posredno, u vidu izdavanja elektroničke osobne iskaznice (eOI)
 4. biti upisan u interni registar u Ministarstvu pravosuđa i uprave (provedeno kroz informacijski sustav, od strane Ministarstva pravosuđa i uprave).
Uvid u tijek i dinamiku rješavanja sudskih predmeta možete ostvariti putem sustava e-predmet, pretragom po sudu i poslovnom broju predmeta i bez identifikacije preko sustava e-Građani. Zbog sigurnosnih razloga, u toj bazi podataka nije moguće pronaći kaznene i prekršajne maloljetničke predmete, predmete istrage i ratnih zločina te predmete iz nadležnosti USKOK-a.
Tehničke preduvjete za uslugu e-Komunikacija osigurava Ministarstvo pravosuđa i uprave. Periode nedostupnosti usluge pogledajte ovdje.
Povijest promjena usluge možete vidjeti ovdje.
Dokument s često postavljanim pitanjima i odgovorima na njih možete preuzeti ovdje.
Plaćanje sudske pristojbe prije slanja podneska sudu obavlja se preko Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske. Uvjeti naplate javnih davanja u sklopu Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske dostupni su na web stranici https://njd.fina.hr.
Dodatna tehnička pojašnjenja o korištenju ove usluge možete pronaći u korisničkom priručniku kojeg možete preuzeti ovdje ili se možete obratiti na adresu elektroničke pošte eKomunikacija@mpu.hr.